I en tid, hvor den medierede virkelighed er overalt, er live-eventet blevet et eftertragtet rum, hvor nærvær, autenticitet og intensitet kan genfindes. Vi går til foredrag på biblioteker og i forsamlingshuse, til fredagsbarer og fyraftensmøder og flokkes til folkemøder og festivaler.

Der er ingen tvivl – verden vil have live-events!

Bogen ‘Sæt scenen – kunsten at kuratere live-events’ tager dig med bag scenen til internationale best-practice eksempler for at undersøge hvilke professionelle greb og tanker, der ligger bag deres succes. For som forfatterne Lise Bach Hansen og Barbara Læssøe Stephensen tydeligt fastslår, så står og falder ethvert event med et klart formål og forståelsen for kunsten at kuratere.

Retorikken og dramaturgien rummer flere tusinde års erfaringer, der kan trækkes på, når man skal lave fagligt professionelle events. Hvorfor tror mange så stadig, at et event er et spørgsmål om blot at sætte et hold og finde nogle rammer, overveje mad og drikke og så bare se, hvad der sker. Knald eller fald. Hvorfor erkender man ikke, at det handler om at tilrettelægge sig til et godt resultat?

Barbara Læssøe Stephensen og Lise Bach-Hansen har skrevet bogen ”Sæt Scenen – kunsten at kuratere live-events” ud fra erfaringen at gode events kræver kuratering.

At kuratere indebærer at man tager ansvar for, hvordan man sammensætter de mange dele til en helhed, hvoraf der opstår noget nyt. At kuratere er at få noget til at leve med et klart formål og med omsorg helt ned i detaljen, med kendskab til tradition og blik for de nye muligheder. 

Derfor er det at skabe live-events et kuratorjob. En af de store pointer i denne bog er, at uanset om dit event er en indvielse af en ny butik, et live-interview med en kunstner foran et publikum, en debat i forsamlingshuset eller et præsidentbesøg, så kræver det samme omhu i tilrettelæggelsen for at kunne udnytte det fulde potentiale i det magiske live-moment. Bogen her er vores bidrag til en professionalisering af event-faget bygget på vores retoriske og dramaturgiske fagligheder og egne og andres praktiske erfaringer. 

Vi startede i dette felt for mange år siden uden dengang at have en bestemt fremgangsmåde andet end vores intuition og vores akademiske uddannelser. Med stadig større nysgerrighed og passion har vi igennem årene udforsket processen med at skabe indhold til det fortryllende og til tider næsten mystiske live-rum. Efterhånden har vi udviklet en række overvejelser om, hvordan vi mener, man bedst muligt kan skabe en kreativ og frugtbar proces frem mod det øjeblik, hvor ens event præsenteres live. De overvejelser refererer vi til, når vi tager læseren ved hånden rundt til en række vellykkede eksempler på, hvor eventet lykkes!

Både Oticonfonden og Arne Scheels Fond har støttet os økonomisk, så vi kunne tage »på feltarbejde« og tage konkrete erfaringer med hjem direkte fra kilden. Det vil vi gerne takke for. Vi er glade for at både fonde, der støtter kulturen, og Djøf forlag har valgt at gå ind i projektet og deler vores ambitionen om at opkvalificere eventproduktion til en egentlig faglig disciplin.

Bogen kan købes på https://www.djoef-forlag.dk/book-info/saet-scenen